Vind een Stucadoor bij u in de buurt

Werkvoorbereider installatietechniek

Een werkvoorbereider in de installatietechniek, een baan met grote verantwoordelijkheden. Druk, veel vragen, gegevens en facetten van het bedrijf: alles komt langs. Belangrijk is dus dat ten alle tijden de werkvoorbereider de controle en het overzicht houdt, de roosters goed in de gaten houdt en communicatief sterk kan zijn met alle werkende mensen die met hem in aanraking komen. Waar bestaat zijn werk precies uit binnen de installatietechniek en is er eigenlijk werk in te krijgen?

Wat is een werkvoorbereider?

Het woord werkvoorbereider zegt het eigenlijk al: je bereidt het werk voor. Werkvoorbereiders bestaan in verschillende facetten van de bouw en omvatten diverse werkzaamheden: het bijhouden van de planning, het onderhouden van contact met leveranciers, werknemers en de leiding en het bijhouden van resultaten. Al met al zorgt hij ervoor dat het werk op tijd op zijn plek staat en op tijd klaar is. Is dit niet het geval? Dat krijgt hij via zijn intensieve contact met de projectleider te horen waar er aanpassingen moeten komen. De functie staat bekend om zijn hoge werkdruk en vraagt dus ook iemand met een goed beheersingsvermogen.

Wat is installatietechniek?

De installatietechniek binnen de bouw houdt zich bezig met, het woord zegt het al: het installeren van het sanitair, de centrale verwarming, warmtepompsystemen, airconditioning en drink- en watertapinstallaties. Eigenlijk alles wat dus in een gebouw of bij u thuis aanwezig moet zijn. Maar daarnaast heb je ook hoog- en laagspanningsinstallaties, werktuigbouwkundige installaties zoals de brandbestrijdingsinstallaties en transportinstallaties (zoals lift). Installateurs brengen de installatie aan en verzorgen daarnaast ook eens in de zoveel tijd eventuele reparaties en noodzakelijk onderhoud. Er is een universitaire opleiding installatietechniek aan de Universiteit van Eindhoven en daarnaast verscheidene MBO en HBO installatietechniek opleidingen.

Hoe gaat een werkvoorbereider in de installatietechniek te werk?

Een werkvoorbereider in de installatietechniek doet hetzelfde als een werkvoorbereider op de bouwplaats. Hij houdt de planning en resultaten bij, checkt of alle benodigde materialen én werknemers aanwezig zijn (en op tijd), waarbij contact met de leveranciers en werknemers essentieel is en voorziet klanten en leveranciers van benodigde informatie.

Vacatures

Op dit moment zijn er vacatures voor werkvoorbereider in de installatietechniek overal in het land beschikbaar, bij Mainfield. Maar veel vindt je er in Amsterdam en veel zullen er overigens ook beschikbaar komen in de zomertijd, wanneer veel krachten op vakantie zijn en er toch gewerkt moet worden. Doorgaans vraagt een uitzendbureau geen diploma op HBO en WO niveau, maar een diploma van MBO niveau 4 en tevens waarderen zij werkervaring veel. Een werkvoorbereider kan bij goed resultaat, dat wil zeggen: een project dat op tijd af is zonder al te veel belemmeringen, eventueel doorgroeien naar de functie van projectleider, mits hij lang aangesteld kan zijn binnen het bedrijf.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *