Vind een Stucadoor bij u in de buurt

Wanneer ben je geslaagd voor de HAVO?

De eindexamens komen er weer aan. Ondanks dat het nog ver weg lijkt, komt het steeds dichterbij. Daarom is het zaak om je goed voor te bereiden. Bij een goede voorbereiding hoort ook weten wat de eisen zijn om te slagen. We zetten deze eisen voor je op een rijtje.

 

Wanneer geslaagd voor de HAVO?

Om te slagen voor je HAVO zijn er verschillende vereisten. De eerste eis is dat het gemiddelde cijfer voor de centrale examens een 5,5 moet zijn, een voldoende dus. Dit is natuurlijk een logische eis om te kunnen slagen. De tweede eis is het behalen van een ‘voldoende’ of ‘goed’ voor de vakken CKV en Lichamelijke opvoeding. De derde eis is het hebben gemaakt van de rekentoets. Ook zijn er regels voor de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde. Wiskunde is geen kernvak bij het profiel C&M. Van de kernvakken mag je hooguit één keer een 5 als eindcijfer hebben. Voor de overige vakken moet je een 6 of hoger als eindcijfer halen. Dan zijn er tot slot ook nog regels voor de eindcijfers van alle examenvakken. Geen eindcijfer mag lager dan een 4 zijn. Als je twee keer een 5, een 5 en een 4 of één 4 hebt, moeten al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn. Het gemiddelde van al je eindcijfers moet minimaal een 6 zijn. Als je één 5 hebt, moeten al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn.

Doorleren na de HAVO

Er zitten dus heel wat regels vast aan het kunnen slagen voor je HAVO. Als je na de HAVO door wil leren, heb je meerdere opties. Je kunt verder leren voor het VWO als je bijvoorbeeld universiteit wil gaan doen. Je kunt een HBO-opleiding gaan volgen. Mocht je tijdens je HBO-opleiding je propedeuse behalen, dan kun je hier ook mee naar de meeste universiteiten. Hier staan echter wel wat voorwaarden tegenover. Uiteraard kun je ook een MBO-opleiding gaan volgen met je HAVO-diploma. Misschien is praktijk wel meer jouw ding. Denk bijvoorbeeld aan een opleiding tot stukadoor of een opleiding tot bakker. Er zijn dus genoeg mogelijkheden na het behalen van je HAVO-diploma. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om eerst een tussenjaar te houden of om gelijk te gaan werken.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *