Vind een Stucadoor bij u in de buurt

Stucwerk repareren

Stucwerk repareren

Stuckwerk kan na verloop van tijd gaan scheuren dit komt vaak voor bij de wat oudere huizen. Veel oorzaken van scheurtjes komt doordat er geen gaasband is aangebracht in de naden en hoekjes. Bij nieuwbouw woningen word vaak gebruikt gemaakt van het spuiten van stuckwerk daardoor krijg je een dun laagje dat minder snel kan gaan scheuren en er wordt  hier wel gebruikt gemaakt van gaasband. Scheurtjes in het plafond of muur is natuurlijk niet de bedoeling want het word er allemaal niet mooier op. Maar hoe kan je zulke scheurtjes repareren en verhelpen?

Repareren

Het meest voorkomende geval van scheurtjes komt door het niet aangebracht van gaasband in de hoekjes of de overgang is niet losgesneden bij het aanbrengen van het stucwerk. Hoekjes zijn namelijk wat zwakker en er kunnen dus sneller scheurtjes ontstaan. Een oplossing om dit te verhelpen is het met een palleermes de scheurtjes open te snijden zodat deze zich niet verder kunnen gaan uitbreiden. Hierna is de optie bij kleinere scheurtjes om ze weer dicht te stucen waardoor het weer opgevuld wordt en het niet verder kan gaan scheuren, tenzij je het scheurtje niet heb ingesneden. Een tweede optie is om het scheurtje te dichten met verf. Door met de rol iets harder te drukken op het scheurtje vult het scheurtje zichzelf op, het wordt een soort van opvulmiddel.

zelf repareren

Voor de echte doe het zelver hebben we hieronder een paar tips zodat u makkelijker de klus kunt klaren.

Het is altijd belangrijk om bij het repareren van glad stuckwerk gebruik te maken van een reparatie mortel zoals uniflot, roodband of goldband. Zorg er  wel voor voordat u gaat beginnen dat de ondergrond stof en vet vrij is dat is namelijk belangrijk voor de hechting. Ook is het belangrijk om een nieuwe hechtbrug te creëren. Nadat de hechtlaag droog is kunt u de reparatie mortel aanbrengen.