Vind een Stucadoor bij u in de buurt

Raap en pleisterwerk

Raap- en pleisterwerk

Het kan natuurlijk zo zijn dat u een muur heeft dei grof of erg korrelig is van structuur. Denk bijvoorbeeld aan een gemetselde muur. Raapwerk of pleisterwerk is het glad maken van dit soort wanden zodat het weer een strakke en gladde want wordt. Ideaal om weer een strakke en frisse want te creëren die er weer als nieuw uit komt te zien. Maar hoe maak je het glad? en wat is raapwerk en wat pleisterwerk?

Pleisterwerk en raapwerk

Wat vaak door de war wordt gehaald is pleisterwerk en raapwerk. Pleister is het materiaal waar de stucadoor mee werkt en pleister werk is een manier om dit pleister re verwerken. De dikte van het pleisterwerk bepaald of het pleisterwerk of raapwerk is. Pleisterwerk wordt pleisterwerk genoemd als het 1 tot 6 millimeter dik is. Raapwerk wordt pas raapwerk genoemd als het 7 millimeter tot 5 centimeter dik is. Zo zie je dat je al snel in de war kunt raken. Het verschil zit hem dus in de dikte van het pleister dus als u een dun laagje aanbrengt om het glad te maken word het niet gelijkt raapwerk genoemd.

Gladmaken

Het gladmaken gebeurt door middel van gipsmortel. Door een dikke laag te smeren op een ruwe muur creëer je een gladde laag op de ruwe muur. Zo kan je de perfecte gladde en strakke muur creëren. Met raapwerk kan je niet alleen maar ruwe muren gladmaken maar ook scheve muren recht maken. Zo is er altijd een kant waar die meer naar voren staat dan de andere kant. Door te bepalen waar er meer gipsmortel moet worden gesmeerd, waarschijnlijk aan de kant waar de muur minder ver naar voren staat,  ontstaat er weer een gladde muur. Deze gladde muur is nu klaar om te kunnen verven of te behangen net wat u wilt gaan doen/maken van de kamen.